Reteaua de metrou din Londra (London Underground)

metroul din londraCum sa te misti rapid in Londra? Cu metroul, binenteles. In acest articol vom povesti despre London Underground, cu ce se mananca si ce trebuie sa stim despre el.

Statiile de metrou din Londra sunt ca niste puncte de orientare pentru lumea de aici. Fie ca te duci sau vi de la munca, toate reclamele includ numele statiei. Intr-o conversatie despre munca, casa, monumente sau pur si simplu o intalnire, poti fii sigur ca locul de orientare va fi definit de numele statiei de metrou.

Pentru oricine vine in Londra, indiferent care e scopul lui aici, metroul devine mana lui dreapta. Este foarte important sa te familiarizezi cu metroul Londrei inca dinainte sa ajungi aici. Pentru mine, toata treaba cu metroul a fost un pic infricosatoare la inceput, dar dupa un timp m-am acomodat si acum nu mai am nicio problema in a ajunge de la un punct la altul, folosind metroul.

Fiindca metroul gazduieste sute de oameni in interiolui lui, ar trebui sa arati ca esti educat si sa fii mereu politicos. Pentru asta, s-au creat cateva reguli de baza, reguli pe care le gasesc extrem de logice si de bun simt:

 • pe scarile rulante, stai pe stanga. astfel, astfel, partea dreapta va fi destinata oamenilor care sunt in criza de timp
 • lasa lumea sa iasa din metrou prima data, nu te imbulzi
 • nu bloca usile cand se inchid
 • nu sta in fata usilor, astfel blocand iesirrea
 • ai grija sa nu ranesti pe cineva atunci cand cari bagajul dupa tine
 • mereu cedeaza locul oamenilor in varsta
 • nu arunca gunoiul pe jos
 • nu asculta muzica tare
 • nu manca mancare urat mirositoare

Toate aceste reguli sunt afisate ba in metrou, ba in statiile de metrou, ba la intrare. Ele sunt spuse intr-un mod cum rar se intalneste, cu o politete de nedescris. De multe ori sunt exprimate prin desene cu mesaje pur si simplu mortal de bune, care fac parte din campania Together for London:

Cum se diferentiaza liniile de metrou

Reteaua de linii subterane ale metrolui se imparte in 12 linii separate. Fiecare linie este simobilizata de o culoare, astfel incat sa fie diferentiata de celelalte. Metrourile care circula pe o linie prestabilita va fi si el in culoarea liniei. Pe langa diferentierea de culoare, fiecare linie are si un nume separat. De exemplu, Circle line e marcata cu rosu iar Victoria line cu albastru.
De retinut:
 • metrourile circula zilnic, in fiecare zi a anului, cu exceptia zilei de Craciun, de la 5:30 pana la miezul noptii
 • toata reteaua de metrouri este impartita in zone – zona 1 care contine centrul, principala atractie turistica pana la zona 6; cum era de asteptat, preturile difera pe zone, zona 1 fiind cea mai scumpa; biletele pot fi cumparate de la tonomatele speciale din orice statie
 • exista linii si sectiuni de traseu unde metrourile circula neregulat
 • Duminica, metrourile nu circula cu aceeasi frecventa
 • partea de est si sud-est a Londrei e conectata cu DLR-ul (Docklands Light Railway)
 • plata biletelor se poate face numai si numai in lire – doar statiile ca Waterloo si Heathrow (aeroporturi) planuiesc sa accepte pe viitor si euro

Istoria London Underground pe scurt

 • reteaua de metrou a Londrei este cea mai veche retea de metrouri din lume
 • prima linie a fost lansata in 1863, cu o vechime de aproape 140 ani la momentul de fata
 • numarul zilnic de persoane care folosesc metroul este de 3 milioane
 • cea mai aglomerata statie este Victoria care gazduieste peste 76 milioane de oameni pe an
 • reteaua de metrou a Londrei este formata din 12 linii, 275 de statii si are o lungime de 408 km
 • faimosul logo London Underground a fost creat de Mr. Edward Johnston in 1913
 • in 1933 Mr. Harry Beck crea prima harta de metrou a Londrei, harta care o folosim si in ziua de azi

Metroul din Londra se imparte in 12 linii:

harta metrou londra

1. Bakerloo Line – marcata cu maro – transporta anual aproximativ 100 milioane pasaageri. Cea mai frecventata este statia Oxford Circus, cu peste 38 milioane pasageri in fiecare an.

2. Central Line – marcata cu rosu – mai este numita si “two penny tube”. A fost numita asa cu cativa ani in urma, din cauza taxei de 2 penny.

3. Circle Line – marcata cu galben – e singura linie care, dupa cum sugereaza si numele, ruleaza in cerc. Circle Line este cea mai veche linie de metrou din istoria Londrei. Fondata in 1863, cercul fiind inchis in 1868 cuprinde 27 de statii si se intinde pe 22 de mile. Pentru ca este linia care ruleaza in jurul centrului Londrei, metrourile vor fi mereu pline de turisti.

4. Hammaersmith & City Line – marcata cu roz (au ramas in pana de culori oare?) – este ramasita de linie care a ramas de la formarea Circle Line. Este foarte veche (1864) si nu este atat de circulata. Vagoanele mai sunt numite si Class C Large din cauza spatiului imens.

5. District Line – marcata cu verde – este cea mai aglomerata linie din reteaua de metrouri a Londrei. In fiecare an ea transporta peste 210 milioane de pasageri.

6. East London Line – marcata cu orange (linii duble) – transporta anual 10 milioane de oameni. Cea mai frecventata statie este Canada Water cu 4.5 milioane pasageri. Tunelul statie trece pe sub rau la o adancime de peste 18 metri.

7. The Jubilee Line – marcata cu gri – este singura linie care se intersecteaza cu toate cele 12 linii din reteaua de metrou. Anual transporta peste 140 milioane pasageri iar cea mai aglomerata statie este Bond Street, care gazduieste peste 20 milioane de oameni pe an.

8. Metropolitan Line – marcata cu mov – are o lungime de 66 mile iar ultima statie este Amersham, localizata la 43 kilometri de centrul Londrei. Pentru ca linie are o distanta de doar 10 km pe sub pamant, de multe ori ai impresia ca mergi cu trenul si nu cu metroul.

9. Northern Line – marcata cu negru – transporta anual peste 200 milioane de pasageri, pe o lungime de 58 kilometri si 50 de statii. Statia Leicester Square este cea mai aglomerata statie, cu peste 30 milioane de pasageri anual. Aceasta linie este cea mai “adanca” linie din reteaua de metrou a Londrei. Statia Angel are cea mai lunga scara rulanta din vestul Europei, cu o lungime de 60 (feet), necesitand 80 de secunde pentru a transporta pasagerii pana sus.

10. Picadilly Line – marcata cu albastru – este probabil linia cu cele mai multe atractii turistice. Se intinde pe o distanta de 71 kilometri si 52 de statii, transportand aproximativ 200 milioane pasageri anual. Picadilly Line este linia care leaga aeroportul Heathrow International Airport cu centrul Londrei.

11. Victoria Line – marcata cu albastru deschis – se intinde pe o distanta de 21 kilometri si are 16 statii, transportand anual mai mult de 60 milioane pasageri. Statia Victoria este cea mai aglomerata, cu peste 60 milioane pasageri anual.

12. Waterloo & City Line – marcata cu turcoaz – este cea mai mica linie de metrou, intinsta pe o distanta de doar 2.4 kilometrii si 2 statii, Bank si Waterloo. Anual transporta peste 14 milioane de pasageri.

Articol trimis de Marta. Multumim.

Tags: ,

One Response to “Reteaua de metrou din Londra (London Underground)”

 1. Gela 21. Jul, 2011 at 10:18 pm #

  Va multumesc pt. eforturile depuse . Cu informatiile de la voi, cu siguranta o sa-mi fie mult mai usor cand voi ajunge acolo.

Leave a Reply